Fiskeolie hæmmer brystkræft

Fiskeolie kan hæmme celledeling ved høje doser, mens den ved mere moderate doser hæmmer dannelse af de nødvendige nye blodkar til tumor og inflammation. Begge dele spiller en vigtig rolle i udviklingen af kræft. EPA og DHA er de to vigtigste komponenter i fiskeolie.

Studier bekræfter sammenhængen
En undersøgelse viste en reduktion i risikoen for brystkræft på 49% hos kvinder med det højeste indtag af omega-3 fedtsyrer sammenlignet med dem med det laveste indtag.

Ydermere havde kvinder med de højeste niveauer af EPA i de røde blodlegemer 73% nedsat risiko for brystkræft sammenlignet med dem med de laveste niveauer.[1] Omvendt resulterer lave niveauer af omega-3 i mangel på kontrol med kræften og en tendens til celledeling.[2]

I et andet studie med en gruppe yngre kvinder med høj risiko for brystkræft, havde de med det højeste niveau af omega-3 i forhold til omega-6, en reduktion på 50% i risikoen for at udvikle brystkræft.[3]

Endnu et studie undersøgte niveauerne af fedtsyrer i brystets fedtvæv hos brystkræftpatienter. Også det viste, at omega-6 kan bidrage til en høj risiko for brystkræft, hvorimod omega-3 udvundet af fiskeolie havde en beskyttende effekt.[4]

Det blev endnu engang slået fast i et studie med 35.298 kinesiske kvinder i Singapore i alderen 45-74 år. Høje niveauer af omega-3 fra fisk og skaldyr medførte reduceret risiko for brystkræft. Ydermere havde kvinder, som konsumerede lave niveauer af omega-3, en statistisk signifikant forøget risiko for brystkræft.[5]

 

Referencer:

[1] Kuriki K, Hirose K, Wakai K, et al. Breast cancer risk and erythrocyte compositions of n-3 highly unsaturated fatty acids in Japanese. Int J Cancer. 2007 Jul 15;121(2):377-85.

[2] Pizzorno J. Omega 3-fatty acids: a key nutrient in cancer care. Presented at Comprehensive Cancer Care 2001, Arlington, VA, October 17-21, 2001.2001;October 17-21, 2001.

[3] Goodstine SL, Zheng T, Holford TR, et al. Dietary (n-3)/(n-6) fatty acid ratio: possible relationship to premenopausal but not postmenopausal breast cancer risk in U.S. women. J Nutr. 2003 May;133(5):1409-14. Yee LD, Lester JL, Cole RM, et al. Omega-3 fatty acid supplements in women at high risk of breast cancer have dose-dependent effects on breast adipose tissue fatty acid composition. Am J Clin Nutr. 2010 May;91(5):1185-94.

[4] Bagga D, Anders KH, Wang HJ, et al. Long-chain n-3-to-n-6 polyunsaturated fatty acid ratios in breast adipose tissue from women with and without breast cancer. Nutr Cancer. 2002;42(2):180-5.

[5] Gago-Dominguez M, Yuan JM, Sun CL, et al. Opposing effects of dietary n-3 and n-6 fatty acids on mammary carcinogenesis: The Singapore Chinese Health Study. Br J Cancer. 2003 Nov 3;89(9):1686-92.