Akupunktur reducerer hedeture og forbedrer sexlysten hos brystkræftpatienter

Ifølge et studie fra Henry Ford Hospital er akupunktur ikke alene ligeså effektiv som medicin til at reducere hedeture hos brystkræftpatienter, men det har yderligere den potentielle effekt at kunne forøge kvindens sexlyst og forbedre hendes velvære.

Studiet viste, at akupunktur sammenlignet med medicinsk behandling, havde en længerevarende effekt på reduktionen af hedeture og nattesved hos kvinder, der får hormonterapi som behandling for brystkræft. Kvinderne rapporterede også om forbedring af energi og større klarhed i hjernen som følge af akupunkturbehandlingerne.

Studiet, som blev publiceret i Journal of Oncology er det første randomiserede, kontrollerede forsøg, som sammenlignede akupunktur og medicinsk behandling på denne måde.[1]

Den konventionelle behandling af kvinder med brystkræft omfatter typisk kemoterapi og 5 års behandling med hormonterapi. Med så lang behandlingsperiode kan bivirkningerne af hormonterapien som hedeture og nattesved – blive en hovedårsag til nedsat livskvalitet og endog afbrydelse af behandlingen.

Venlafaxin (Effexor) er en medicinsk behandling, som gives for at mindske hormonterapiens bivirkninger, men den behandling medfører andre, almindelige og invaliderende bivirkninger som tør mund, nedsat appetit, kvalme og forstoppelse.

Da akupunktur har vist sig at være effektiv til at reducere hedeture hos kvinder i overgangsalderen, besluttede forskerne at afprøve brugen af akupunktur mod hormonterapiens bivirkninger som alternativ til den medicinske behandling.

50 patienter blev rekrutteret fra Henry Fords kræftklinikker. Patienternhttp://nårdiagnosenerbrystkræft.dk/wp-admin/media-upload.php?post_id=75&type=image&TB_iframe=1e blev randomiserede til at få enten akupunktur eller venlafaxin behandling i 12 uger. Medicin-gruppen fik venlafaxin oralt hver aften i en dosis på 37,5 mg den første uge og derefter 75 mg i de efterfølgende 11 uger. Den anden gruppe fik akupunkturbehandling 2 gange om ugen de første 4 uger og en gang om ugen de sidste 8 uger.

Efter de 12 uger standsede alle patienter deres behandling og blev fulgt i 1 år. Patienterne skrev dagbog for at notere antallet og graden af hedeture og gennemgik undersøgelser for at måle den generelle og mentale sundhed.

Studiet fandt, at begge grupper oplevede en 50% fald i hedeture og depressive symptomer, hvilket indikerer, at akupunktur er ligeså effektiv som medicinsk behandling.

Forskellen mellem de to grupper begyndte imidlertid at vise sig 2 uger efter behandlingen. Akupunktur-gruppen fortsatte med at opleve minimale hedeture, mens medicin-gruppen fik en signifikant stigning i hedeturene. Akupunktur-gruppen oplevede ikke en forøgelse af frekvensen af hedeture før 3 måneder efter behandlingen.

[1] Walker et al. Acupuncture Versus Venlafaxine for the Management of Vasomotor Symptoms in Patients With Hormone Receptor-Positive Breast Cancer: A Randomized Controlled Trial. Journal of Clinical Oncology, 2009; DOI: 10.1200/JCO.2009.23.5150 Henry Ford Health System (2009, December 30). Acupuncture reduces hot flashes, improves sex drive for breast cancer patients. http://www.sciencedaily.com­ /releases/2009/12/091229105908.htm