Fiskeolie kan hæmme celledeling ved høje doser, mens den ved mere moderate doser hæmmer dannelse af de nødvendige nye blodkar til tumor og inflammation. Begge dele spiller en vigtig rolle i udviklingen af kræft. EPA og DHA er de to vigtigste komponenter i fiskeolie.
Studier bekræfter sammenhængen
En undersøgelse viste en reduktion i risikoen for brystkræft på 49% hos kvinder med det højeste indtag af omega-3 fedtsyrer sammenlignet med dem med det laveste indtag.
Ydermere havde kvinder med de højeste niveauer af EPA i de røde blodlegemer 73% nedsat risiko for brystkræft sammenlignet med dem med de laveste niveauer.[1] Omvendt resulterer lave niveauer af omega-3 i mangel på kontrol med kræften og en tendens til celledeling.[2]
I et andet studie med en gruppe yngre kvinder med høj risiko for brystkræft, havde de med det højeste niveau af omega-3 i forhold til omega-6, en reduktion på 50% i risikoen for at udvikle brystkræft.[3]
Endnu et studie undersøgte niveauerne af fedtsyrer i brystets fedtvæv hos brystkræftpatienter. Også det viste, at omega-6 kan bidrage til en høj risiko for brystkræft, hvorimod omega-3 udvundet af fiskeolie havde en beskyttende effekt.[4]
Det blev endnu engang slået fast i et studie med 35.298 kinesiske kvinder i Singapore i alderen 45-74 år. Høje niveauer af omega-3 fra fisk og skaldyr medførte reduceret risiko for brystkræft. Ydermere havde kvinder, som konsumerede lave niveauer af omega-3, en statistisk signifikant forøget risiko for brystkræft.[5]
Referencer:
[1] Kuriki K, Hirose K, Wakai K, et al. Breast cancer risk and erythrocyte compositions of n-3 highly unsaturated fatty acids in Japanese. Int J Cancer. 2007 Jul 15;121(2):377-85.
[2] Pizzorno J. Omega 3-fatty acids: a key nutrient in cancer care. Presented at Comprehensive Cancer Care 2001, Arlington, VA, October 17-21, 2001.2001;October 17-21, 2001.
[3] Goodstine SL, Zheng T, Holford TR, et al. Dietary (n-3)/(n-6) fatty acid ratio: possible relationship to premenopausal but not postmenopausal breast cancer risk in U.S. women. J Nutr. 2003 May;133(5):1409-14. Yee LD, Lester JL, Cole RM, et al. Omega-3 fatty acid supplements in women at high risk of breast cancer have dose-dependent effects on breast adipose tissue fatty acid composition. Am J Clin Nutr. 2010 May;91(5):1185-94.
[4] Bagga D, Anders KH, Wang HJ, et al. Long-chain n-3-to-n-6 polyunsaturated fatty acid ratios in breast adipose tissue from women with and without breast cancer. Nutr Cancer. 2002;42(2):180-5.
[5] Gago-Dominguez M, Yuan JM, Sun CL, et al. Opposing effects of dietary n-3 and n-6 fatty acids on mammary carcinogenesis: The Singapore Chinese Health Study. Br J Cancer. 2003 Nov 3;89(9):1686-92.